O NÁS

Naše vinařství se nachází v malebné vesničce Blatnice pod Sv. Antonínkem, která je rozlohou desátou největší vinařskou obcí v České republice. Kopec Svatý Antonínek je významné poutní místo na Jižní Moravě, který je součástí Cyrilometodějské cesty Svatý Antonínek - Velehrad.


Historie

Počátky vinařské tradice naší rodiny sahají až do konce 19. století, kdy děda Martin Těthal vysadil vinohrad a začal vyrábět víno. Už v té době prodával víno do Vídně a do Prahy. Každý měsíc zapřáhl za kolo vozík a odvezl na nádraží vědro vína (56 litrů) s nápisem "Drudíkovi, Praha Vršovice". Víno si pak pan Drudík vyzvedl z vlaku ve Vršovicích.

Své zákazníky nezanedbával děda Martin ani doma v Blatnici. Každou neděli po obědě chodili na překoštování vín k dědovi do sklepa pan poštmistr, pan řídící a pan farář. Mezi dědovi klienty patřil i pan Baťa. Klientelu zlínských živnostníků po dědovi Martinovi pak převzal jeho syn Jan Těthal. Další výrazný krok v rozvoji rodinného vinařství udělal Josef Grabec (zeť Jana Těthala), který rozšířil plochu vinic a přivedl nové zákazníky. Mezi jeho spokojené odběratele patřil například fotbalový tým Slávie Praha, Miroslav Horníček, skupina Rangers, pan Samohýl, apod. 

Současnost

Ve vinařské tradici v současnosti pokračuje dcera Josefa Grabce Jaroslava Staňková s manželem Vladimírem a postupně se zapojují i jejich děti s rodinami. Oba byli spoluzakladatelé společnosti Víno Blatel, ve které v roce 2011 ukončili svoji činnost a zaměřili se na rozvoj rodinného vinařství. V témže roce jsme zainvestovali do nové moderní technologie jak na zpracování vína, tak na jeho uskladnění. V současnosti obhospodařujeme cca 1,9 ha vinic, kde největší zastoupení mají odrůdy Sylvánské zelené, Ryzlink rýnský, Rulandské bílé, Kerner (kříženec Ryzlinku rýnského a Trolínského) a Dornfelder. 

Díky nové technologii jsou hrozny od počátku zpracovávány šetrnou metodou, což napomáhá k dosažení vysoké kvality vína. Pomocí technologie řízeného kvašení si vína udrží svou specifickou chuť a rovněž požadovanou hodnotu zbytkového cukru, dle které se vína následně dělí na suchá, polosuchá, polosladká a sladká. 

Naší specialitou jsou autochtonní (původní) kvasinky, které byly vyšlechtěny ze starých blatnických vinohradů na univerzitě v Bratislavě. Používáme je u odrůd Ryzlink rýnský a Sylvánské zelené.